Assen maakt kinderraad belangrijk in kindermenu 2.0

2021-12-06 13:28:40 | Categorie: Drenthe gezond

Maurice Hummel, educatief medewerker van Duurzaamheidscentrum Assen vertelt welke belangrijke rol de kinderraad speelt bij het kindermenu 2.0 in Assen: “Ik kwam in contact met Karlijn Meijerink van IVN rondom voedseleducatie en de inzet van moestuintjes op scholen. Zo kregen we het ook over kindermenu 2.0. Samen met Vaart Welzijn zijn we gaan kijken hoe we dit in Assen zouden kunnen opzetten en al snel kwamen we uit bij de kinderraad.”

“Dit is een redelijk uniek concept dat we in Assen hebben: vanuit de meeste Asser basisscholen zit een groep 8 leerling in de kinderraad. Deze kinderen kunnen gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeenteraad. Ze komen op vaste momenten bij elkaar in het stadhuis en worden ondersteund door een welzijnswerker van Vaart Welzijn samen met mensen vanuit de gemeente, zoals de griffie en jongerenwerkers. Ze adviseren op allerlei thema’s, ook gezonde leefstijl is een onderwerp en kindermenu 2.0 past daar perfect in.

In januari presenteren we het kindermenu 2.0 aan de kinderraad, liefst door een expert uit het werkveld. Vervolgens nemen de leerlingen het mee terug naar de school. Wij versturen de informatie ter ondersteuning nog wel naar de basisscholen en BSO locaties. We merken dat het enthousiasme van de kinderen het beste werkt om andere kinderen te enthousiasmeren. Vorig jaar hebben we het midden in de lock-down gepresenteerd en er waren boven verwachting veel aanmeldingen. Ook de kookworkshop die we in februari organiseerden moesten we nu digitaal doen. We lieten de boodschappenpakketten thuis bezorgen en zagen de kinderen via de livestream allemaal in de eigen keuken staan. Dat was zeker leuk, maar we hopen dat we komend jaar gewoon met de leden van de kinderraad en een kok in een professionele keuken kunnen staan.

In maart volgt de jurering en ook daar heeft de kinderraad de beslissende stem. De vakjury, bestaande uit de kok, de wethouder en iemand uit het werkveld, maakt een shortlist uit alle inzendingen. De kinderraad beslist dan de uiteindelijke winnaar. We hopen dat we de 3 gerechten dan ook echt kunnen laten klaar maken door de kok, zodat de kinderen ook kunnen proeven voor ze een keuze maken. Beoordelen is toch lastiger van een foto af. Het winnende recept komt natuurlijk in het provinciale kookboek en op de kaart bij de 2 deelnemende restaurants in Assen. De winnaar mag als kers op de taart samen met de wethouder eten op locatie.

Wij vinden deze combinatie zo mooi omdat je voeding en gezond eten op de kaart zet bij kinderen en ze deelgenoot maakt van de boodschap. Bovendien nemen ze het verhaal mee naar huis en gaat het ook daar over gezonde voeding.”

Maurice is werkzaam bij het Duurzaamheidscentrum Assen, zij zetten zich in voor educatie op het gebied van natuur en duurzaamheid. Dan gaat het over ‘energie’, ‘groene leefbaarheid en natuur’, ‘water en klimaat’, ‘afval, grondstoffen en recycling’ en ‘gezonde en duurzame leefstijl’.