Door Kindermenu 2.0 is er aandacht voor gezond eten bij gezinnen thuis

2021-12-02 13:56:44 | Categorie: Drenthe gezond

“We begonnen vier jaar geleden met het project onder de noemer ‘Geef me de (schijf van) vijf’. Samen met de kok van Woonzorgcentrum Noorderkroon hebben we dit project toen opgepakt. Op alle scholen lagen flyers waar kinderen een gezond recept op konden schrijven. Uit alle inzendingen kozen we een top 3: een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje. De winnende kinderen hebben samen met de kok van Noorderkroon de gerechten gekookt voor de bewoners. Zij mochten hun nummer 1, 2 en 3 kiezen en zo kwam er een winnaar uit. Dat was echt geweldig voor zowel de bewoners als de kinderen. Uiteindelijk hebben we een kinderkookboek gemaakt met de recepten. Een bewoner van Woonzorgcentrum Noorderkroon schreef een speciaal gedicht over de gerechten van vroeger. En de tekeningen zijn gemaakt door een jongen met autisme. Zo proberen we altijd de samenwerking te zoeken met allerlei doelgroepen”, zo begint Anita van der Noord (voorzitter van de stichting Kind en Voeding en directeur van de Nieuwe Leefstijl) haar verhaal enthousiast.

“We hebben dit niet ieder jaar op dezelfde wijze kunnen doen. Deze eerste keer werden we gesponsord door de Rabobank. Dat was het jaar erna niet aan de orde. Maar we wilden er zeker mee door. Samen met Wouter Meertens (buurtsportcoach gemeente Noordenveld) pak ik het project ieder jaar op en proberen we creatief te zijn in de samenwerking. Vooral het maken van een kookboek is heel kostbaar, daarom zochten we de samenwerking met leerlingen van een mbo-opleiding voor jongeren mediavormgever (Art en Design) ROC Friese Poort in Leeuwarden. Elk groepje van 2 maakte een ander kookboekje. Uiteindelijk hadden we hele stapels verschillende boekjes waar we, vanwege de financiën, een paar van hebben kunnen drukken. Het mooie aan deze opzet is dat we hiermee jongeren ook hebben laten nadenken over gezond eten.

Twee jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan aan het provinciale project Kindermenu 2.0. Het grote voordeel voor ons is dat er één kookboek gemaakt wordt met de winnende recepten. Bovendien vind ik het ontzettend mooi en belangrijk dat de provincie Drenthe, IVN (Jong Leren Eten) en Drenthe gezond aandacht besteden aan dit thema en proberen om alle gemeenten mee te laten doen. We zien in Noordenveld het draagvlak ieder jaar groter worden en steeds meer mensen willen meedenken en meedoen aan het project. Scholen en restaurants zijn enthousiast, Albert Heijn Roden levert altijd de ingrediënten voor de winnende recepten en Boekhandel Daan Nijman geeft altijd de drie winnaars een kinderkookboek cadeau. Maar ook ouders raken steeds meer betrokken omdat er thuis over gezonde recepten wordt gepraat.

Afgelopen jaar kwam ik terecht bij Megan Sze van Aziatisch restaurant Merry Gold in Roden. Er waren door corona minder recepten ingestuurd, maar bij toeval waren heel veel ingestuurde gerechten Aziatisch. De wethouder, die altijd betrokken is bij het project en in de jury zit, kwam op het idee om eens te gaan praten met het Aziatisch restaurant. Het winnende recept was een Sushi recept en Megan zag het helemaal zitten hier iets mee te doen. De drie winnende gerechten zijn gekookt – door corona konden de kinderen niet helpen in de keuken – en de winnaars mochten samen met hun ouders in het restaurant de gerechten proeven. Het winnende recept staat nu vast op de kaart en een deel van de opbrengst wordt door Merry Gold geschonken aan stichting Petje Af, een stichting die zich inzet voor talentvolle kinderen die door hun leefomstandigheden niet dezelfde ontwikkelingskansen krijgen als andere kinderen in Nederland. Megan wil ook graag workshops geven over het maken van Sushi, omdat dit echt gezonde voeding is.

Zo zie je steeds meer samenwerking en nieuwe ideeën ontstaan. We zijn benieuwd hoe het er komend jaar uit gaat zien. De digitale flyers staan klaar om voor de kerst naar scholen te sturen en dan kijken we in maart welke mogelijkheden we hebben om de winnaars te kiezen.”