Drenthe geeft visitekaartje af als Sportregio

2018-10-01 18:16:57 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, Drenthe gezond, en Geen onderdeel van een categorie

Vrijdag 14 september wordt in de Legends Club van het TT Circuit tijdens een ontbijt terug gekeken op het 3-daagse bezoek van de leden van het ACES Europe comité aan Drenthe als sportregio. Het comité bezoekt Drenthe ter beoordeling van de kandidaatstelling voor de titel Drenthe community of Sports 2019. In 3 dagen werden mevrouw Rosato en de heren Lupatelli, Alonso, Rossato, Garde, Vorel en de Jeu meegenomen door Drenthe. “We hebben willen laten zien hoe we in Drenthe sport en bewegen inzetten in de maatschappij, dat is gelukt.”, aldus Hans Derks, programma manager Drenthe beweegt.

ACES Europe is de sport-uitvoeringsorganisatie van de Europese Unie, ieder jaar worden een sporthoofdstad, sportsteden en sportregio’s gekozen. Drenthe zou bij uitverkiezing de eerste Nederlandse sportregio ooit worden. Henk Jumelet (gedupteerde van de Provincie) en Roger de Groot (voorzitter VDG Sport Drenthe) heetten de gasten hartelijk welkom in Assen en beiden onderstreepten nog eens het belang van de titel Community of Sports voor Drenthe. “Met deze titel is het nog makkelijker verbindingen leggen en kunnen we gemeenten helpen met de inzet van sport en bewegen; Sport Inclusive zijn.”, zegt Roger de Groot. Henk Jumelet benoemt vooral nog eens de verregaande samenwerking die er in Drenthe is en het teamresultaat waar de gemeenten en de Provincie voor gaan. “We zijn bescheiden in Drenthe, maar met deze titel kunnen we die bescheidenheid even van ons afgooien en laten zien dat we goed bezig zijn op het gebied van sport.”

De heren Lupatelli en de Jeu ontvangen het BidBook uit handen van Henk Jumelet en Roger de Groot. De heer Lupatelli bedankt als voorzitter van het comité de organisatie. “Ik ben blij in Nederland te zijn, in Drenthe, de provincie van de paardensport en het fietsen en uiteraard op het wereldpodium van de TT in Assen. Jullie hebben laten zien dat Drenthe staat voor ‘Sports4all’, zeker op het gebied van gezondheid.” De heer de Jeu mag, als vertegenwoordiger van Nederland in het comité, in onze eigen taal aanvullen: “U heeft ons meegenomen door een prachtig stukje Nederland en een voorbeeld in samenwerking. Het belang van sport en bewegen op de thema’s integratie, ouder worden (healthy ageing), mentaal welzijn (social inclusion) en het gebruik van de openbare ruimte (daar waar je je prettig voelt en waar het uitnodigd tot bewegen) zijn belangrijke criteria voor de titel. Dit opgeteld bij de regionale samenwerking die hier al lang heerst maakt Drenthe een mooie kandidaat voor de titel. Jullie hebben het ons niet makkelijk gemaakt, of misschien juist ook wel.” De heer Alonso sluit af met de uitleg van de vervolgprocedure: “Jullie hebben ons geïmponeerd, de manier waarop de sportclubs georganiseerd zijn en hoe het fietsen verbonden is met de regio zijn mooie voorbeelden. In de komende weken maken wij een keuze met het gehele comité, criteria zijn onder andere de investeringen die gedaan zijn, de programma’s die opgezet zijn en de gebruikte faciliteiten. We zijn onder de indruk van Drenthe en we kijken uit naar de volgende ontmoeting.”

Inmiddels kunnen we melden dat we zijn uitgenodigd op 4 december in Brussel voor de officiële bekendmaking van de titel.