Drenthe krijgt extra waardering European Community of Sport

2020-01-07 10:33:27 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, en Drenthe gezond

Van alle Europese sportregio’s werd Drenthe als beste verkozen door de ACES

Op 10 december 2019 mochten vertegenwoordigers van Drenthe als European Community of Sport voor de tweede keer naar het jaarlijkse ACES Europe Award Gala in het Europese Parlement te Brussel. Drenthe werd daar vorig jaar december uitgeroepen tot één van de European Communities of Sport. Vanavond werden we uitgeroepen tot de beste sportregio van het jaar. “We kregen de extra waardering, omdat we het maximale uit de titel hebben gehaald”, zegt Hans Derks, community of sport coördinator. “Dit is voor ons de bevestiging dat Drenthe DE regio is waar je sport en bewegen optimaal kunt beleven. We maken bewust gebruik van het woord regio/community, omdat het de verdienste is van alle twaalf gemeenten, de provincie en iedereen die bij sport en bewegen in Drenthe betrokken is, samen maken ze de sport in Drenthe tot een succes.”

Drenthe ontving de titel vorig jaar omdat ze als voorbeeld werd gezien hoe sport een verbindende en stimulerende rol in de maatschappij vervult. De titel ‘European Community of Sport 2019’ is een bekroning op alle activiteiten op sport- en beweeggebied, die er in Drenthe worden georganiseerd. Het afgelopen jaar hebben we er met deze titel voor kunnen zorgen dat er nog meer verbondenheid kwam en dat alle activiteiten groots werden uitgelicht. We konden met recht uitdragen dat wij de sportregio van Europa zijn en daar zijn we trots op.
Het winnen van de titel was vooral ook een stimulans om samen te kijken welke sportdromen er leven en hoe we die de komende jaren kunnen realiseren. We zetten de grote en kleinere evenementen in de spotlight en probeerden daar een combinatie te maken naar het belang van sport en bewegen op de thema’s integratie, ouder worden (healthy ageing), mentaal welzijn (social inclusion) en het gebruik van de openbare ruimte (daar waar je je prettig voelt en waar het uitnodigt tot bewegen). De bijeenkomsten Boeken & Fietsen, de stOERe middag en de inspiratiebijeenkomst ‘waar een wil is’ met Maarten van der Weijden waren daar mooie voorbeelden van. Drenthe heeft laten zien dat het staat voor ‘Sports4all’ en dat is de basis voor de toekomst van sport en bewegen in Drenthe.

“Al het hele jaar laat Drenthe door middel van verschillende evenementen zien wat sport met mensen doet en hoe belangrijk dit is. Net als in de sportwereld moet je kansen zien, en pakken, om beter te worden. En dat hebben we het afgelopen jaar met elkaar gedaan. De komende periode wil ik graag gebruiken om samen met gemeenten te bepalen hoe we vanuit de overheden de sport het beste kunnen helpen om de maatschappelijke waarde van sport te behouden en te vergroten.”, vertelt gedeputeerde provincie Drenthe Henk Brink ACES Europe is de sport-uitvoeringsorganisatie van de Europese Unie, ieder jaar worden een sporthoofdstad, sportsteden en sportregio’s gekozen. Drenthe zou bij uitverkiezing de eerste Nederlandse sportregio ooit worden.