Drenthe onderdeel van Excellente Europese sportregio’s

2021-06-24 09:30:58 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, en Drenthe gezond

Het vervolg voor Drenthe in Europa op de titel Community of Sport 2019

Drenthe was in 2019 Community of Sport en in december van dat jaar werd Drenthe zelfs uitgroepen tot de beste sportregio van Europa. Drenthe ontving de titel omdat ze als voorbeeld werd gezien hoe sport een verbindende en stimulerende rol in de maatschappij vervult. Dat hebben we het afgelopen jaar doorgezet, ondanks de corona pandemie. Weliswaar op een andere manier, maar we hielden de Drenten in beweging. Ook wordt er op de achtergrond hard gewerkt aan de voorwaarden om sport en bewegen nog beter te verankeren in onze maatschappij. Als Europa’s beste willen we hier ook buiten onze provincie en landsgrenzen iets mee doen. Daarom zijn we druk met de voorbereidingen voor SESE, Shared Excellence of Sports Europe. Een Europees initiatief met een aantal andere Communities of Sport, te weten Andulusie (Spanje) Rovaniemi (Finland) Medimurje (Kroatië) en begeleidende organisaties uit Brussel te weten EPSI en ACES; beide uitvoeringspartijen van de Europese Unie.

Zoals geschreven staat op de website van the European Commissions “Sports represents an integral part of the lives of millions of Europeans” en “Sport is therefore a vital part of what it means to be European”. Uit verschillende studies blijkt dat meedoen aan sportactiviteiten wordt geassocieerd met sociale en psychische gezondheid. Youth Sport Trust bevestigt dat: “Taking part in physical activity and sport provides an opportunity to build social connections, in real life, with the opportunity to work as part of a team and meet people outside of our usual social circles. It can help children and young people develop social skills, self-esteem and pro-social behaviours”.

Het idee achter dit ‘Excellentieklasje’ is vooral om van elkaar te leren. De uitdagingen in de maatschappij zijn niet lokaal, maar globaal. Door samen op te trekken zorgen we ervoor dat sport en bewegen in heel Europa wordt ingezet voor preventie en om de gezondheid van de Europeanen te bevorderen. Iedere Community of Sport heeft prachtige voorbeelden en projecten waar iedere regio iets aan kan hebben. Door deze ideeën uit te wisselen zorg je dat de kracht van sport en bewegen verder rijkt dan de eigen omgeving.

Door initiatieven als coronactief.nl en Drenthe beweegt binnen te lanceren konden we de mensen in Drenthe in beweging houden. Rekening houdend met alle maatregelen wilden we iets doen voor onze inwoners. Bewegen is levensbehoefte nummer 1 om fit en gezond te blijven. Nu, een jaar later, is Drenthe beweegt door een begrip op de Drentse TV. Vele ouderen doen met ons mee in de eigen woonkamer. Maar we merken vooral dat de behoefte aan het sociale contact groeit. Men mist de kop koffie en het praatje met elkaar na de beweegles. Eén van onze belangrijkste pijlers voor de komende jaren: een levenlang vaardig in bewegen. Dat moet al beginnen bij de jongste kinderen en eindigen bij de seniorenafdeling van de Drentse vereniging. Wie weet doen we in Europa de nodige inspiratie op.