Inspireren en optimaliseren naar de toekomst

De temperatuur loopt iets op, vogels fluiten, het regent zachtjes en af en toe komt er een waterig zonnetje doorheen. Het voorjaar start langzaam op dit jaar. In Drenthe gaan alle ontwikkelingen ook langzaam verder. Tenminste, zo lijkt het voor de ‘buitenstaander’. Er wordt ondertussen keihard gewerkt aan al deze ontwikkelingen en de doorontwikkeling van Drenthe gezond krijgt steeds meer vorm. Goed nieuws daarbij is dat de subsidieaanvraag Drenthe samen gezond is gehonoreerd.

Hiermee willen we de komende vier jaar in Drenthe komen tot een optimale samenwerking gericht op gezondheidspreventie. En moet het ervoor zorgen dat we in praktijk tot een betere aanpak komen. Dit gaan we doen door het delen van kennis en samen leren, waarbij we drie lagen onderscheiden:
1) VDG themagroep Sport en Preventie;
2) het netwerk Drenthe gezond;
3) de lokale werkgroepen.

De inwoners van Drenthe staan overal centraal en zijn betrokken. De projectleider zal de verbinding binnen en tussen de lagen maken. In fase 1 (eerste 6 maanden) zullen we de lagen versterken en uitbouwen. In de fase 2 gaan we vanuit een brede kijk op gezondheid de samenwerking uitbouwen, zodat er vanuit het beleid het goede wordt gedaan in de praktijk. Hiervoor maken we gebruik van participatief actieonderzoek. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte over deze ontwikkelingen.

Een eerste stap in het optimaliseren van de samenwerking zetten we al op 26 mei. Dan organiseren we een bijeenkomst voor de uitvoerende professionals van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), Aan de Slag met Preventie in de Drentse gemeenten en de lokale Drenthe gezond professionals. Uitvoerders lopen veel al tegen dezelfde uitdagingen aan, vooral in deze tijd van Covid-19. Met deze bijeenkomst willen we de lokale netwerken versterken, zodat er beter gebruik kan worden gemaakt van elkaars activiteiten, kennis en expertise. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.