#eenlevenlangbewegen

2021-12-20 19:11:05 | Categorie: Geen onderdeel van een categorie

De helft van de inwoners van Drenthe beweegt. Dat betekent dat de helft van de inwoners minimaal een half uur per week intensief beweegt of elke dag gemiddeld een half uur rustiger beweegt. Dat is mooi. 35% van de Drenten zou graag willen bewegen, maar komt er niet aan toe. We willen dat de mensen die bewegen, dat met veel plezier blijven doen. Dit blijven we stimuleren. We snappen dat mensen soms liever niet willen bewegen. Als we iets kunnen betekenen, dan graag, maar het is eigen keus. Met #eenlevenlang bewegen richten we ons op 175.000 inwoners, die wel willen, maar bij wie het niet lukt.

De Beweegschaal

Wel of niet gaan bewegen heeft te maken met de beweegschaal. Op de weegschaal wordt afgewogen wat we gaan doen. Deze dag, deze week, dit jaar.

Ga ik wél, ga ik niet, ga ik wél, ga ik niet, ga ik wél, ga ik niet …

Bij 175.000 mensen slaat de beweegschaal door naar niet. En vaak met hele goede redenen. Soms zijn dit redenen waar we iets aan kunnen doen. Soms zelfs zijn wij, de mensen vanuit de sport en het bewegen, dé reden om niet in beweging te komen. Door onze overtuiging dat sport en bewegen goed is en dat wij werken volgens onze aangeleerde ‘werkende elementen’ schrikken we deze inwoners af.

Het zijn vaak mentale factoren die negatief werken. Dit betekent dat de reden om niet te gaan sporten vaak in het hoofd ontstaat. Schaamte, verwachting en angst zijn de belangrijkste oorzaken. Schaamte over kleding, uiterlijk of vaardigheid. Verwachting dat het allemaal goed moet, het wel heel duur zal zijn of dat het zwaar zal zijn. Angst voor afhaken, afwijzing of zelfs pesten, angst voor spiegels en, hoe dubbel, angst voor de verwachting. Met #eenlevenlangbewegen willen we bewust werken aan de redenen die mensen tegenhouden om te bewegen. #eenlevenlangbewegen beïnvloedt de beweegschaal door goed te luisteren, passende activiteiten aan te bieden en een veilige situatie te creëren.

Over dit thema en dit vraagstuk maakten we eind december 2021 het E-magazine: #eenlevenlangbewegen, 2022 staat in het teken van #eenlevenlangbewegen en richt zich op 175.000 Drenten die wél in beweging willen komen, maar bij wie dat nog niet lukt. Download de pdf hier