Gezond eten is iets wat je eigenlijk met de paplepel ingegoten zou moeten krijgen

2021-12-03 14:15:11 | Categorie: Drenthe gezond

Gemeente Coevorden is vanaf het eerste begin enthousiast deelnemer in Kindermenu 2.0. “Het is vooral omdat wij zien wat het belang is van goede en gezonde voeding. Eigenlijk zou je dat met de paplepel ingegoten moeten krijgen, maar dat is lang niet in alle gezinnen het geval. Het idee is nog steeds dat uit pakjes koken makkelijker is, terwijl het net zo makkelijk zelf te maken is. Wij willen de beeldvorming veranderen dat gezond koken moeilijk, niet lekker, tijdrovend en duur zou zijn.”, zo begint wethouder Jeroen Huizing zijn verhaal.

“Door kinderen zelf te laten ervaren wat gezond koken is leren ze direct dat het eigenlijk heel makkelijk is en bovenal ook heel erg lekker. Afgelopen jaar was het wel iets moeilijker te organiseren door corona. Want in het eerste jaar lieten scholen kinderen ook echt zelf koken in een restaurant keuken. We hadden de wedstrijd toen opgehangen aan het thema kerst: ‘Ga thuis, met opa en oma of op school aan de slag en maak een lekker en gezond kerstrecept.’ De meest creatieve ideeën kwamen langs, van kleurrijke omelet tot taco wraps en de Mexicano Specialo; een combinatie tussen de Italiaanse en Mexicaanse keuken.

Vorig jaar kregen we vooral veel filmpjes ingestuurd om de recepten te delen. Door de lockdown moest er veel thuis gebeuren en dat merkte je echt wel aan de inzendingen. Maar alsnog waren er veel inzendingen. Je merkt ook dat het steeds meer gaat leven en het concept gaat groeien. Het winnende recept was afgelopen jaar een groene spaghetti en die werd gemaakt met meel van de plaatselijke molen. Daar zie je dan de verbinding tussen gezond en lokaal, dat vind ik heel mooi.

We proberen vanuit verschillende invalshoeken naar de recepten te kijken. Ik zit in de jury, samen met Alieke, twee lokale restaurants: Stadscafé Vancouver en Route 34 en een diëtist. We zetten allemaal onze kennis in om de recepten te beoordelen. Alieke zet zich vooral in om de scholen mee te laten doen en daarmee haakt ze in op gezond opgroeien, bewegen en gezonde voeding. We willen het steeds meer integreren in het jaarprogramma en dat lukt ook steeds beter. Al was de start dit schooljaar met alle corona maatregelen geen goede graadmeter. We merken wel dat scholen steeds enthousiaster worden en dat kindermenu 2.0 meer gaat leven, in Coevorden en in de Provincie.

We hopen in maart gewoon weer op een school te staan en een klas blij te maken met een plekje in het kookboek en een mooie prijs. Vorig jaar kregen alle leerlingen van de winnende klas bijvoorbeeld een schort, dat vinden de kinderen echt geweldig.”