Handbikes, ligfietsen, driewielers en tandems? Iedereen kan de VAM-berg op!

2019-07-04 12:43:19 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, Drenthe gezond, en Geen onderdeel van een categorie

Handbikes, ligfietsen, driewielers en tandems: niet de fietsen die je vaak bij de VAM-berg in Wijster ziet. Woensdag staan de fietsen en hun berijders startklaar. Om te laten zien dat iedereen de berg op kan.

,,Wat een mooi fietsje!” De ogen van Frank Evenaar glijden bewonderend langs een oranje mountainbike. Zelf zit hij op een duofiets, met Otto de Vries. ,,Ik ben een beetje jaloers, dat is wel een mooi fietsje”, zegt de cliënt van Noorderbrug in Hoogeveen. ,,Maar ik ben blij dat ik dit kan.”

Het fietsduo bevindt zich in een bont gezelschap. Klaar voor de start staan scholieren en mensen van Cosis, Visio, Noorderbrug, GGZ en Daat Drenthe.

Mooiweerfietsers

Evenaar en De Vries maken deel uit van ‘equipe de Venne’. Teamgenoten zijn de Vries’ zoon Edwin en echtgenote Marry. Het viertal fietst regelmatig samen, altijd in de omgeving van Hoogeveen. ,,We zijn mooiweerfietsers”, zegt Evenaar grinnikend, terwijl de zenuwen voor het startschot toenemen. ,,Toen ik langs de berg kwam en die klim zag, dacht ik: oeioeioei. Ach, we zien het wel”, grijnst Evenaar. De Vries: ,,Ik heb al gevraagd waar de lier staat, om ons op te tillen.”

‘Pang!’ Klinkt het. En weg zijn ze. Een bonte stoet van meer dan 100 fietsers probeert het hoogste punt van Drenthe te bedwingen. Het duurt maar even – dan bereiken de eerste fietsers de top. Hijgend en puffend, anderen topfit. ,,Wat maak je me nou?”, klinkt het verbaasd uit de mond van Alette, cliënt van Visio in Hoogeveen. ,,Ik wist helemaal niet dat we er al zo snel waren”, zegt ze vrolijk. ,,Dit is een makkie voor mij.” Voorrijder Fred lacht hard, maar het klinkt een beetje als een boer met kiespijn. ,,Voor haar wel, voor mij niet.”

‘Niet twijfelen’

Ook Evenaar en De Vries zijn er vlot bij. Eerste reactie? ,,Pff…” Als ze eventjes gerust hebben wil Evenaar best tips geven aan mensen die het Dak van Drenthe ook willen bedwingen. ,,Niet twijfelen. Je kan het. Maar je moet niet te hard willen.” Dat is teamgenoot Edwin de Vries met hem eens. De routinier (vorige week begeleidde een wielrenner hem in de duofiets al naar de top van Drenthe) zegt: ,,Het is altijd een gok wat je doet. Je probeert het te halen, maar je weet niet of het gaat lukken. Je moet het gewoon proberen. En als het echt niet wil gooi je het stuur om en ga je naar beneden.”

Bij de Vries junior speelt mee dat hij elk moment een epileptische aanval kan krijgen. Zijn benen zitten goed vast op de fiets, zodat hij er niet af kan vallen”, zegt moeder Marry. ,,Als het wel gebeurt fietsen we gewoon door als het kan. Maar dan gaat ook de buikriem om.”

‘Beperking zit tussen je oren’

Vader en zoon Leefkens uit Assen fietsten wat af op de mountainbike. Senior belandde twee jaar geleden in een rolstoel, maar pakte het fietsen op de handbike snel op. ,,Het is wel wat anders nu, maar je kan nog altijd heel veel lol hebben”, zegt zijn zoon. ,,Ik hou wel van uitdaging. Bovendien vind ik het mooi om te laten zien dat iedereen kan fietsen, zowel mensen met een geestelijke als een lichamelijke handicap”, stelt zijn vader.

Om te vervolgen: ,,Ik hou wel van een uitdaging. Je moet het gewoon proberen. De beperking zit vooral tussen je oren. Als je het niet doet, zul je nooit weten of je het kan.”

Het evenement Op Fietse naar grote hoogte is georganiseerd door SportDrenthe. Met het evenement wil de organisatie laten zien dat iedereen kan fietsen. De deelnemers kregen allemaal een VIP-kaart voor het WK Para-cycling, dat van 11 tot 15 september plaatsvindt in Emmen.

 

Bron: Dagblad van het Noorden
Geschreven door: Leonie Sinnema