IkPas: 1300 Drenten deden mee in januari

2020-02-13 11:15:19 | Categorie: Drenthe gezond

Aandacht voor IkPas neemt toe

IkPas is een initiatief waarbij je een maand lang stopt met drinken van alcohol. Door mee te doen aan IkPas geef je jezelf de kans om vastgeroeste patronen te doorbreken en word je je bewuster van je alcoholgebruik. In Drenthe wordt deze campagne ondersteund door VNN, GGD Drenthe en de gemeenten. De campagneperiode in januari heeft mooie resultaten opgeleverd, de aandacht voor IkPas neemt toe!

IkPas in de media
Landelijk was er veel aandacht voor IkPas in de media. Ook in Drenthe; zo was er bij de start een groot artikel in het Dagblad van het Noorden met de gemeente Tynaarlo, GGD Drenthe en VNN (verslavingszorg Noord Nederland). Er werden meerdere artikelen in de periode geschreven over alcohol en alcoholvrije dranken en als afsluiting was er een groot artikel met een bijdrage van VNN. RTV Drenthe besteedde aandacht aan IkPas met een radio interview met de GGD bij de start en een radio interview met een jongerenwerker een sociaal team uit de gemeente Tynaarlo bij de afsluiting.

Aantal deelnemers aan IkPas neemt toe
In 2019 deden 1200 Drenten mee aan IkPas (30-dagen + 40-dagen periode). In 2020 hebben 1300 Drenten zich ingeschreven voor de 30-dagenperiode in januari. De inschrijving voor de periode rond de vastentijd (40 dagen) staat nog open tot 26 februari. De teller loopt dus nog even door.
Daarnaast weten we dat er ook deelnemers aan IkPas zijn die zich niet via de website inschrijven.

Bewustwording gewoontegedrag bij alcohol
Het gesprek over alcohol is op gang gekomen. In de landelijke media en lokale media, maar we krijgen ook de indruk dat er meer bewustwording ontstaat over het gewoonte gedrag bij alcoholgebruik. Een terugkerend punt in de gesprekken en artikelen is de bewustwording van de omgeving waarin het drinken van alcohol heel normaal gevonden wordt. ‘Mee drinken’ is normaal. ‘Nee zeggen tegen alcohol’ is niet normaal dan krijg je ‘waarom vragen’.

Reacties van deelnemers
In de reacties van deelnemers aan IkPas merken we dat alcoholgebruik nog heel geaccepteerd is, maar dat er ook anders naar alcoholgebruik gekeken wordt. Een paar reacties ter illustratie:
• “Ik moest het wel steeds uitleggen, dat merkte ik wel. Het werd geaccepteerd, maar een uitleg was dus nodig.”
• “Nu valt het me op dat veel meiden van mijn leeftijd ook al geruime tijd niets meer drinken of beduidend minder zijn gaan drinken. Ook familieleden doen hun best om hun alcohol consumptie wat omlaag te brengen. Bij feestjes is er volop vraag naar alcoholvrije alternatieven of gewoon water i.p.v. alcohol. Mogelijk dat dit komt omdat we wat ouder worden en meer jonge gezinnen in ons netwerk krijgen, maar ook veel ouderen lijken hier wat in mee te gaan.”
• “In mijn vriendenkring merk ik ook dat het steeds normaler wordt om een alcoholvrij biertje te bestellen. Of een maandje geen alcohol (wat voor maand het ook is). Zou de leeftijd kunnen zijn of het feit dat we meer verplichtingen hebben, maar ik heb ook zeker het idee dat de gewoonte van alcohol drinken begint te kantelen!”

Drinken een bewuste keuze
VNN en de drie noordelijke GGD’en vinden een bewust leefpatroon belangrijk en ondersteunen IkPas daarom van harte. IkPas sluit aan bij de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord, dat drinken een bewuste keuze moet worden waarvan mensen weten wat de gezondheidseffecten zijn.

Zelf ervaren?
Wil je zelf ervaren hoe het is om een periode geen alcohol te drinken? De volgende periode van IkPas is van 26 februari tot 5 april, dit is een periode van 40 dagen die samenhangt met de vastentijd. Inschrijven kan nog steeds via ikpas.nl.