De gezonde zomer

De zomer staat voor de deur en de sportzomer is al begonnen met het EK voetbal (helaas is Nederland er uit..), de Tour de France en straks de Olympische Spelen. Een sportzomer, dat klinkt gezond, toch!? Nu vrees ik dat de (sport)zomer voor vele juist iets minder gezond is. Samen op het terras voetbal kijken met een drankje, en laat dan een alcoholisch drankje vaak de norm zijn, is erg gezellig voor de beleving. Een spannende bergetappe van de Tour de Fance met Franse kaasjes en een glaasje wijn geeft net iets meer Frankrijk gevoel. En hoe heerlijk is het om hele dagen op de bank te hangen vanwege mooie wedstrijden tijdens de Olympische Spelen. Niet bepaald een gezonde sportzomer en ik geef toe, ook ik maak mij hier schuldig aan.

Laten we daarom net als Christiano Ronaldo de Coca Cola of het biertje eens vervangen voor een glas water. Deze sportieve dorstlesser (zie kraanwaterdag) steeds meer de norm maken. Dat levert een enorme gezondheidswinst op. Ronaldo was hierin de grote ambassadeur laten wij dat voorbeeld volgen! Het is in ieder geval een begin geweest van een discussie: waarom kiezen we niet voor gezonde (sport)sponsoring. Hoe mooi zou het zijn als wij als heel Drenthe het convenant gezonde sportevenementen tekenen. Team:Fit elk dorpshuis, sportclub of speeltuinvereniging ondersteunt bij gezondere keuzes in de kantine. En de supermarkten deze gezonde keuzes ook nog extra promoten.

We zijn al goed bezig in Drenthe. Laat je weer inspireren door de nieuwsbrief vol met goede ideeën en mooie voorbeelden.

We kunnen trots zijn als JOGG-provincie op de voorpublicatie in de Volkskrant van het onderzoek over het bewezen succes van de JOGG-aanpak, in met name lage SES wijken. Op basis van cijfers van de GGD concludeert Annita Kobes, onderzoeker/promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, daarin dat in JOGG-wijken een succesvolle daling van overgewicht bij kinderen te zien is. De meest duidelijke daling is te zien in lage SES gebieden waar al voor 6 jaar of langer wordt gewerkt met de JOGG-aanpak. Lees het artikel hier: Aantal kinderen met overgewicht daalt flink in armere wijken dankzij speciaal programma | De Volkskrant.

We kunnen ook trots zijn op de mooie verbindingen die worden gemaakt. Vorige keer schreef ik al dat de subsidieaanvraag Drenthe Samen Gezond, die Drenthe gezond mocht schrijven voor de doorontwikkeling, is gehonoreerd. We gaan de komende vier jaar verder werken aan een optimalere samenwerking gericht op gezondheidspreventie. Ik schreef ook over een gezamenlijke bijeenkomst vanuit de GLI, Aan de Slag met Preventie (ADSMP) en Drenthe gezond als eerste stap. Hoewel de subsidieperiode officieel in september gaat lopen zijn we al druk bezig met de optimalere samenwerking en goede verbindingen. In deze nieuwsbrief zien jullie daarom een kopje ADSMP waaronder interessante items vanuit ADSMP komen te staan.

Veel leesplezier en op naar een gezonde (sport)zomer, proost!

Dorien van de Kant

Drenthe gezond