Een bijzondere tijd

Het is een bijzondere tijd. Een dikke maand geleden hadden we niet kunnen verwachten dat het leven er nu zo uit zal zien. We werken thuis, alleen kinderen mogen in verenigingsverband sporten, iedereen moet alleen naar de supermarkt en een terrasje pakken of uitstapje kan niet. Dit doet wat met de positieve gezondheid van mensen. Meedoen is een stuk lastiger. Houd je je lichaamsfuncties op peil, zoals je conditie en slaapritme? Hoe ga je met deze situatie om, kan je het accepteren en heb je het gevoel nog zinvol bezig te zijn? Gelukkig zie ik bij de professionals in de gemeente veel energie om door te gaan binnen de mogelijkheden en zich in te zetten voor positief gezonde inwoners van Drenthe. Daar ben ik trots op, want juist in deze tijd is het erg belangrijk!

Ik denk dat de coronacrisis ook kansen biedt. Kijk eens naar de andere kant. Het belang om in te zetten op gezondheidspreventie wordt ontzettend duidelijk. Inzet hierop is belangrijker dan ooit en het besef dat als we nu niet verder naar de toekomst kijken, we dit soort situaties mogelijk veel vaker krijgen. Een mooi inzicht waar wij als (gezondheid) professionals worden gesteund in iets dat we al jaren roepen.

Daarnaast besef ik mij hoe fijn het is om in Drenthe te wonen. De mogelijkheden die onze mooie omgeving biedt. Veel groen en genoeg ruimte om te bewegen. Daarnaast is het ook niet verkeert dat vanwege minder verplaatsingsverkeer er minder CO2 in de lucht komt.

En het voor elkaar klaar staan en naar elkaar om kijken vind ik mooi in deze tijd. Van de haast cultuur en vooral denken aan jezelf, kijken mensen weer naar elkaar om en is het besef er dat we het samen moeten doen. Mensen helpen elkaar, houden rekening met elkaar en hebben aandacht voor elkaar.
Ik ben heel benieuwd of we dit meenemen om van te leren in de toekomst en hoe we straks weer verder leven.

In deze nieuwsbrief laten we zien dat we in Drenthe niet stil staan en dat ook in deze tijd er nog allemaal mooie dingen gebeuren. Veel leesplezier en hopelijk geeft het een ieder weer extra inspiratie.

Dorien van de Kant
Coördinator Drenthe gezond