Misschien wordt het morgen beter

2021-05-27 12:02:19 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, en Drenthe gezond

Woensdag 26 mei zijn we te gast bij FC Emmen aan De Oude Meerdijk. Ondanks de deceptie van vorige week merk je nu al weer een positieve vibe. Wat een veerkracht hebben we in Emmen! Tekenend voor Drenthe. En precies de reden waarom deze locatie de enige juiste plek is om ‘Van Binnen naar Buiten’ uit te zenden. Via een live verbinding schakelen we naar Erik Scherder in Amsterdam. Een uur lang houdt hij de kijkers in zijn greep over de werking van bewegen op het brein. Zijn boodschap: “Bewegen is essentieel om het immuunsysteem te verbeteren. Daag jezelf uit. Ga naar buiten, zeker in de mooie natuur van Drenthe, en wandel of fiets iedere dag.”

Esther Rodenburg, CMO STAMM en Hans Kuipers, gedeputeerde van provincie Drenthe openen het middagprogramma even na twaalven. “We werken samen aan een sociaal en gezond Drenthe. We beschikken over één grote groene buitensportaccommodatie. Laten we ons daarvoor blijven inzetten en maak er vooral gebruik van!”, aldus Kuipers. Om vervolgens Erik Scherder het woord te geven.
Vanuit de studio volgen we samen met onze gasten de lezing van de hoogleraar in de neuropsychologie. Van te voren kon men vragen insturen, de antwoorden daarop heeft Erik Scherder verwerkt in zijn presentatie. Tijdens deze online sessie houdt hij zelf de online chat bij en is buitengewoon goed in staat de antwoorden direct te behandelen. De kennis die hij heeft over de werking van het brein en de invloed van bewegen daarop is groot. Gecombineerd met zijn bevlogen manier van vertellen en de humor in zijn verhaal maakt dat mensen geboeid blijven luisteren. In de reactie van onze gasten na afloop wordt duidelijk dat iedereen binnen zijn eigen referentiekader er een andere belangrijke boodschap uit heeft gehaald. Maar wel allemaal terug te leiden naar één en hetzelfde perspectief: ‘bewegen is essentieel voor brein en lijf, voor gezondheid en mentaal welbevinden.’

Rond een uur of één schakelen we terug naar de studio waar Hans Derks, programmamanager Drenthe beweegt, achter de presentatiedesk heeft plaatsgenomen. Samen met René Karst, Esther Witte en Hans Kuipers blikt hij terug op de lezing, praat over het coronajaar van de gasten en kijkt hij voorzichtig vooruit naar de toekomst. René bijt het spits af: “Ik kreeg zelf corona en op dat moment word je echt wel even met je neus op de feiten gedrukt hoe belangrijk je immuunsysteem is. Ik was denk ik eigenlijk wel oververmoeid en dan pakt het virus je gewoon. Ik deed dat weekend 22 optredens en vloog vervolgens naar Oostenrijk om daar de Après-ski tenten nog af te gaan. Toen ik terug kwam wist ik direct Ik heb het, dit is het, geen twijfel over. Dus ja, het is ontzettend belangrijk om fit te zijn.” Esther is inmiddels wellicht een bekende in Drenthe na haar vele optredens in Drenthe beweegt binnen en Drenthe beweegt door. “Nou, ik word in de supermarkt nog niet herkend hoor, maar ik woon dan ook in Groningen. Ik hoor van collega’s wel dat ze worden aangesproken over hoe blij ze zijn met het programma. Dat is ook wat ik uit het verhaal van Erik Scherder heb gehaald en wat ik vooral mee wil geven aan de mensen in Drenthe: ‘Beweeg, maar kies iets waar je echt blij van wordt. Dan doet het iets voor je brein, het geeft je een goed gevoel en je houdt het makkelijk vol!”. Hans Kuipers vult daarop aan: “Dat is ook de gedachte van een sociaal Drenthe. Die kun je niet van achter je bureau verzinnen. Ik ben blij dat ik weer op pad mag om samen aan oplossingen te werken, oplossingen met de Drentse flair er op. Daar zijn we nu heel hard mee bezig: wat kan er wel.” Een positieve insteek, dat is ook wat René wil meegeven: “Misschien wordt het morgen beter. Hé, dat is een mooie titel voor een liedje, daar ga ik eens even over nadenken.”

Samen kijken we naar de film over Drenthe beweegt binnen – gemaakt voor het programma Sport in beeld, een coronajaar. Een samenwerking van SportDrenthe, provincie Drenthe en RTV Drenthe in plaats van het jaarlijkse Sportgala Drenthe.

In de tussentijd is Esther Rodenburg weer achter de presentatiedesk gaan staan en zijn Robin Geertsma (jongerenwerker in gemeente Tynaarlo), Petra van den Bosch (buurtsportcoach senioren in gemeenten Borger-Odoorn en Emmen) en Michel Berends (voorzitter van ATV de Hertenkamp) aangesloten. “Wat mij het meest is bijgebleven van Erik Scherder is zijn uitspraak ‘We hadden voor corona al een pandemie, namelijk zitten!’. Dat is de reden dat ik me heel erg inzet voor jongeren om ze in beweging te krijgen. Ik vind het zelf leuk en weet hoe belangrijk het is en dat breng ik graag over. Wij gaan in Tynaarlo dan ook vooral door met waar we vorig jaar mee begonnen zijn. We zetten onze cultuurkeet komende zomer weer in alle dorpen een bepaalde week neer om van daaruit allerlei activiteiten te organiseren. Dat werkt super goed. Jongeren hoeven niet naar ons, wij komen naar hun met een fantastisch aanbod. We zullen ook weer onderdeel uitmaken van ‘Summer in Drenthe’. Tegen iedereen zou ik willen zeggen: blijf in beweging!” Petra heeft precies dezelfde boodschap voor senioren “Ook als je gevaccineerd bent moet je zorgen dat je fit blijft. Alleen door goed te blijven bewegen hou je het immuunsysteem gezond. We hebben gelukkig met ‘Drenthe beweegt door’ veel ouderen in beweging kunnen houden. En de ommetje app waar Erik Scherder ook al naar verwees werkt echt. Wij hebben afgelopen periode de app uitgezet onder senioren en dat stimuleert enorm. Mensen kijken erop en denken ‘Oh jee, ik heb vandaag nog niks gedaan, ik moet echt nog even wat doen’. Dat is precies wat we willen bereiken. “Dan neem je ook meteen het sociale aspect mee, dat is voor mij misschien nog wel belangrijker”, begint Michel Berends zijn verhaal. “De technische benadering van Erik Scherder is mooi, maar ik denk dat als je vooral doet waar je blij van wordt en daarin is het sociale aspect heel belangrijk, dan gaat het technische stuk over wat het doet voor je brein er automatisch achteraan. Wij merken binnen onze tennisclub een enorme honger naar de bal. Zelfs zo erg dat leden, ook de oudere, over het hek klommen in de periode dat we dicht moesten om toch een balletje te slaan. Dat heeft ons aan het denken gezet en nu gaan we starten met OldStars tennis. Een initiatief dat we mede hebben kunnen doen door de subsidie ‘frisse start’ van de gemeente/provincie.”

We onderbreken het programma met de film ‘Drenthe doet mee The movie’ – waarin het sociale aspect van sport en bewegen wordt benadrukt, hoe belangrijk het is dat iedereen mee kan doen.

Terug in de studio zijn Hans en Esther samen terug om te praten met Eric van Oosterhout (voorzitter van de stichting Naoberschap United) en Jos Schaart (manager Naoberschap United). Uiteraard is de eerste vraag: hoe heb je de afgelopen week ervaren? “Ik heb nooit een ochtendhumeur, maar vrijdag stond ik er toch met eentje op!”, begint Eric zijn verhaal. “Als burgemeester van Emmen wil je natuurlijk maar één ding, dat ze er in blijven. En als je met 6-0 van de mat gespeeld wordt kun je niet anders dan er vrede mee hebben. Maar na deze kraker waarin we gewoon echt veel beter waren is het niet te bevatten dat je er met penals uit gaat. Aan de andere kant ben ik enorm trots op Emmen, er staan donderdag en ook vrijdagochtend een paar honderd fans voor het stadion te juichen en te klappen voor de spelers. Die positiviteit straalt uit op de samenleving.” Jos kan dat alleen maar beamen: “Hoe groot de kater ook is we kunnen dit wel omzetten in iets positiefs. Zeker voor Naoberschap United, waar het draait om de samenleving. Misschien kunnen we nu juist nog wel meer maatschappelijke impact realiseren. We hebben zo veel mooie dingen gedaan afgelopen drie jaar, ik kan daar echt niet een paar projecten uit halen zonder anderen tekort te doen.” Eric verwoordt het heel mooi “Het echte kapitaal van Emmen staat niet op het veld, dat is het imago van de club. Het is naoberschap wat hier gewoon is en leeft. En dat willen we gebruiken om de mensen in beweging te krijgen. Ondanks dat gaan we natuurlijk gewoon terugkomen in de eredivisie: zet 20 mei 2022 maar vast in je agenda, de vergunning is al verleend.”

In de film van Naoberschap United zien we de mooie projecten waar dit seizoen aan gewerkt is.

Ons event ‘Van Binnen naar Buiten’ stond in het teken van de opmaat naar meer vrijheid na de coronacrisis. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en er is steeds een beetje meer mogelijk. In Drenthe wachten we met smart op dat moment dat alles weer kan en mag. René Karst schreef het toepasselijke lied, geïnspireerd geraakt in deze coronatijd, Misschien wordt het morgen beter. Voor ons de beste afsluiting waar we u graag nog even van laten mee genieten. Bekijk het hier