30 dagen zonder alcohol, durf jij de uitdaging aan…?

Misschien heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks of steevast elk weekend alcohol drinkt. Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Of wil je fris aan de lente beginnen? Dan is IkPas iets voor jou!

30 dagen zonder alcohol, durf jij de uitdaging aan…?2021-12-13T15:02:12+00:00

Nieuwe governance Drenthe gezond

Drenthe gezond 'verhuist' op 1 januari 2022 van SportDrenthe naar CMO Stamm. In de afgelopen 4 jaar is het programma gegroeid naar een zelfstandig programma met een zeer divers netwerk van partners in Drenthe die actief zijn op gezondheidspreventie. Samen willen we meer gezonde levensjaren voor de inwoners van Drenthe en de gezondheidsachterstanden verkleinen. De omvang van Drenthe Gezond die hierbij is ontstaan, reikt inmiddels verder dan sport en bewegen, daarom is ervoor gekozen om het programma bij CMO STAMM onder te brengen.

Nieuwe governance Drenthe gezond2021-12-22T12:12:04+00:00

We werken nu met een aparte kindermenukaart

Loraine van der Burg zag in het sportblad vorig jaar de aankondiging staan voor Kindermenu 2.0. Ze zag meteen mogelijkheden voor het restaurant van haar schoonfamilie. “Restaurant Hofsteenge in Grolloo is van mijn schoonvader en het is de bedoeling dat mijn vriend het straks overneemt. Wij hebben een zoontje en eten vaak in het restaurant, ik vind het dan erg fijn dat hij ook gezond kan eten.

We werken nu met een aparte kindermenukaart2021-12-06T15:02:22+00:00

We willen kinderen leren dat gezond eten ook een feestje kan zijn

Dit jaar doet de gemeente Tynaarlo voor de vierde keer mee aan het project Kindermenu. “Voor ons is het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk leren dat gezond eten lekker is en dat het een feestje kan zijn.”, zegt Nynke Niessink, adviseur gezonde leefstijl in de gemeente Tynaarlo. “We zijn nu al drie jaar betrokken bij dit project en samen met stagiaires van de opleiding sportkunde mag ik het uitvoeren in de gemeente Tynaarlo. Iedere school die ervoor kiest om mee te doen kiest zelf in welke klassen ze voedingslessen willen geven en dat maakt het aanbod heel divers.

We willen kinderen leren dat gezond eten ook een feestje kan zijn2021-12-06T13:24:56+00:00

Assen maakt kinderraad belangrijk in kindermenu 2.0

Maurice Hummel, educatief medewerker van Duurzaamheidscentrum Assen vertelt welke belangrijke rol de kinderraad speelt bij het kindermenu 2.0 in Assen: “Ik kwam in contact met Karlijn Meijerink van IVN rondom voedseleducatie en de inzet van moestuintjes op scholen. Zo kregen we het ook over kindermenu 2.0. Samen met Vaart Welzijn zijn we gaan kijken hoe we dit in Assen zouden kunnen opzetten en al snel kwamen we uit bij de kinderraad.”

Assen maakt kinderraad belangrijk in kindermenu 2.02021-12-06T13:28:40+00:00

Gezond eten is iets wat je eigenlijk met de paplepel ingegoten zou moeten krijgen

Gemeente Coevorden is vanaf het eerste begin enthousiast deelnemer in Kindermenu 2.0. “Het is vooral omdat wij zien wat het belang is van goede en gezonde voeding. Eigenlijk zou je dat met de paplepel ingegoten moeten krijgen, maar dat is lang niet in alle gezinnen het geval. Het idee is nog steeds dat uit pakjes koken makkelijker is, terwijl het net zo makkelijk zelf te maken is. Wij willen de beeldvorming veranderen dat gezond koken moeilijk, niet lekker, tijdrovend en duur zou zijn.”, zo begint wethouder Jeroen Huizing zijn verhaal.

Gezond eten is iets wat je eigenlijk met de paplepel ingegoten zou moeten krijgen2021-12-02T15:13:34+00:00

Door Kindermenu 2.0 is er aandacht voor gezond eten bij gezinnen thuis

“We begonnen vier jaar geleden met het project onder de noemer ‘Geef me de (schijf van) vijf’. Samen met de kok van Woonzorgcentrum Noorderkroon hebben we dit project toen opgepakt. Op alle scholen lagen flyers waar kinderen een gezond recept op konden schrijven. Uit alle inzendingen kozen we een top 3: een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje.

Door Kindermenu 2.0 is er aandacht voor gezond eten bij gezinnen thuis2021-12-02T13:56:44+00:00

Zet een beweegactiviteit in voor gezonde voeding op school!

Het is bewezen en scholen herkennen het: Een fitte leerling presteert beter! Dit is haalbaar door op school actief beleid in te zetten rondom gezonde voeding in combinatie met bewegen. Maak dit praktisch in je eigen gemeente met een voorstel voor alle basisscholen om meer fruit te eten op school. Doel is om leerlingen meer te laten bewegen en klassikaal fruit eten langdurig mogelijk te maken. Wanneer fruit wordt aangeboden door de school voorkom je dat de ene leerling een koekje eet en de andere een appel.

Zet een beweegactiviteit in voor gezonde voeding op school!2021-09-28T09:55:39+00:00

COOP Seiger primeur met bronzen vignet ‘Gezondere Supermarkt’

COOP Seiger in Coevorden kreeg maandag 20 september als eerste Drentse supermarkt een bronzen vignet voor ‘Gezondere Supermarkt’ uitgereikt. Martijn Seiger kreeg uit handen van een trotse wethouder van Coevorden, Joop Brink, het vignet uitgereikt. Dit moment is gekozen omdat Coevorden host-city is van de NOC*NSF Nationale Sportweek.

COOP Seiger primeur met bronzen vignet ‘Gezondere Supermarkt’2021-09-23T08:10:43+00:00