Omschrijving

2018-10-08 09:57:14 | Categorie: Dg - Campagnes en Drenthe gezond

Kindermenu 2.0

Samen aan de slag voor gezonder uiteten

In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met een frikadel, kroket, kipnuggets óf een pannenkoek. Maar het kan ook gezonder! provincie Drenthe, Jong Leren Eten, en Drenthe gezond dagen restaurants en basisscholen uit om mee te doen aan de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’. Het doel van de wedstrijd is om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen bij Drentse restaurants. 

Feb 2019 – Inmiddels zijn de winnaars bekend en staan de recepten op de kaart in de deelnemende restaurants. Nieuwe recepten zijn welkom vanaf het nieuwe schooljaar. Informatie via Karlijn Meijerink, IVN. E-mail.

Deelnemende restaurants in Drenthe zijn:

Aa en Hunze – Hof van Saksen
Assen – Antje’s Taverne
Borger-Odoorn – Brasserie Byzonder
Coevorden – Bistro Tante Sweel
De Wolden – Restaurant Westerbergen
Emmen – Parc Centrum Sandur
Hoogeveen – Schippershuus
Midden-Drenthe – Het Wapen van Schotland
Midden-Drenthe – Iers restaurant & pub De Turfsteker
Midden-Drenthe – Diggels
Noordenveld – Het Wapen van Drenthe
Tynaarlo – Grand Café Zuidlaren
Westerveld – t Keernpunt
Meppel – El Milagro
Meppel – Restaurant De Nije

Nieuwsberichten januari 2019

In 2018 hebben diverse scholen hun recepten ingediend die door de jury’s zijn beoordeeld. Eind december, of begin januari hebben de winnende klassen van de wethouder een cheque overhandigd gekregen. Die cheque is hun ticket voor een kookworkshop: de schoolkinderen gaan dan met de chef van het deelnemende restaurant, hun ingezonden recept koken. De chefs hebben van tevoren soms nog wat aanpassingen gedaan om het gerecht goed te laten aansluiten bij wat zij in hun restaurant serveren. De kookworkshops vinden in februari plaats.

De kinderen die recepten hebben ingediend die niet hebben gewonnen, zijn beloond met kookboek Chef het samen (van Laura Emmelkamp).

De winnende recepten worden gebundeld in een kookboek. Dat boek wordt aan de juryleden uitgereikt tijdens een afsluitende ontbijtsessie begin maart.

En dan gaat het pas echt gebeuren. De recepten komen in de deelnemende restaurants op de kaart en dan kan iedereen die uit eten gaat, genieten van een heerlijk Kindermenu 2.0
Hoe het daarna verder gaat? Dan zullen we zien. Het zou natuurlijk mooi zijn als Kindermenu 2.0 gerechten een vaste plek op de kaart krijgen, bij alle restaurants in Drenthe. En dat het assortiment gerechten verder uitgebreid wordt, zodat kinderen uit nog meer verschillende lekkere en gezond menu’s kunnen kiezen.

Lekker, regionaal en gezond

De startbijeenkomst van deze wedstrijd vond -tijdens de *Dutch Agri Food Week- plaats op 5 oktober 2018. De Drentse basisscholen hebben een digitale toolkit ontvangen met informatie en inspiratie om de leerlingen op weg te helpen om een gerecht te bedenken. De recepten kunnen tot 11 november a.s. worden aangemeld voor deelname aan de kookwedstrijd. Per gemeente beoordeelt een heuse vakjury –bestaande uit een kok, JOGG-regisseur en een wethouder- de inzendingen. Zij bepalen eind november welk gerecht/menu het meest lekker, vers, regionaal, gezond en betaalbaar is. Het winnende recept komt op de kaart te staan van het deelnemende restaurant en de schoolklas wint een kookworkshop onder begeleiding van een chef-kok. Alle winnende gerechten van de twaalf Drentse gemeenten worden gebundeld in een inspirerend kookboek!
Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA): “Gezond voedsel is in Drenthe dichterbij dan je denkt. Verse streekproducten worden steeds populairder. Met het Kindermenu 2.0 willen we scholieren spelenderwijs kennis laten maken met eerlijk voedsel uit de regio. Rechtstreeks van de boer naar het bord! Uniek is dat we ook koks en restaurants betrekken bij het initiatief. Lokaal, lekker en gezond voedsel in restaurants is de toekomst!”

Bekijk hier de promotiefilm Kindermenu 2.0 – 2018

Contactpersoon

Dorien van de Kant
dvandekant@sportdrenthe.nl

Mail naar Dorien van de Kant