Omschrijving

2019-09-18 18:10:16 | Categorie: Drenthe gezond

Na een fanatieke training of wedstrijd gaat er niets boven samen gezellig nagenieten in de kantine. Met een verfrissend drankje en lekker eten. Uiteraard is er genoeg keuze en voor ieder wat wils! Team:Fit zet zich in voor gezondere sportkantines, dat betekent niks meer of minder dan een gezondere keuze naast de snacks en biertjes. Ontdek hoe makkelijk dit te realiseren valt, maar ook vooral hoe lekker het kan zijn. Dus maak die keuze en ga ervoor!

Team:Fit
Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines. Als team doen ze dit samen met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

Gezondere sportkantine
Wist je dat een sportkantine al een gezondere Team:Fit kantine (brons) is als het voldoet aan de vier richtlijnen?
1. In elke productgroep wordt tenminste één betere keuze aangeboden (drinken, zoete snack, hartige snack).
2. De betere keuzes staan vooraan.
3. Er wordt water aangeboden.
4. De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn opgenomen in het beleid.

De biertap en de frituur mogen gewoon blijven in een gezondere Team:Fit kantine. Niets wordt weggehaald, er wordt slechts een betere keuze aangeboden, waardoor een bredere doelgroep wordt aangetrokken. Daarnaast wordt de betere keuze gestimuleerd door deze vooraan in het zicht te zetten en minder ongezondere keuzes te tonen (bijv. minder zakjes chips in het zicht).

Meer informatie / aan de slag
De diensten van Team:Fit zijn volledig kosteloos. Kijk op de site voor meer informatie.
Of neem contact op met de Team:Fit coach en bekijk samen hoe je de sportkantine nog gezelliger én gezonder kan maken.
Wineke Holtrop 0640415591 / wineke.holtrop@teamfit.nl 

Ook aandacht voor gezondere evenementen: lees hier de achtergrondinformatie.

Met de organisatie van een sportevenement kan je laten zien hoe goed sport en een gezondere leefstijl bij elkaar passen. Die combinatie wordt nog krachtiger als het eten, drinken en de sponsoruitingen op een evenement ook gezondheid uitstraalt. Team:Fit ondersteunt graag op de manier die bij het evenement past!

Wineke aan het woord:

EEN GEZONDERE KANTINE IS GEEN RAKETWETENSCHAP

DE BITTERBAL VERBANNEN IS NIET NODIG

Bij de ene club staan de leden te popelen om eindelijk de frituur de deur uit te kunnen doen. Bij de andere club staan de bitterballen nog bovenaan de bestellijst. Maar een gezondere sportkantine betekent niet dat je alle snacks de deur uit moet doen. Je zorgt er alleen voor dat er óók een gezonder alternatief is voor diegenen die dat op prijs stellen. De bitterbal kan dus gewoon blijven.
Team:Fit zet zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines en is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
“Naast dat we niet graag betutteld worden en zelf beslissen of we die snack wel of niet bestellen (en terecht) is het denk ik wel belangrijk dat we er bewuster van worden welk voorbeeld we stellen, vooral aan de jonge generatie”, zegt Wineke Holtrop Team:Fit coach Drenthe en Groningen. “Je wordt namelijk de hele dag, overal, in verleiding tot ongezonde keuzes gebracht. Maar is het niet een beetje vreemd dat we het normaal vinden dat alles wat niet gezond is zo toegankelijk is rondom het sportveld? Roken langs de lijn, alcohol na een wedstrijd of een patatje als traktatie bij winst of verlies. Of op zijn minst raar dat er weinig tot geen gezondere alternatieven tegenover staan?”

“Het lijkt misschien een grote investering,
maar met kleine aanpassingen
kun je al veel verschil maken!”

“Gelukkig komt er langzamerhand meer aandacht voor de Gezondere Sportkantine”, gaat Wineke verder. “Maar het kan nog veel beter. Momenteel zijn er in heel Drenthe nog maar twee sportkantines gecertificeerd. Dat zou al veel meer kunnen zijn, het is echt geen raketwetenschap namelijk. Het lijkt misschien een grote investering, maar met kleine aanpassingen kun je al veel verschil maken. Daarnaast kunnen verenigingen ook nog eens vrijblijvend mijn hulp inroepen. Ik begeleid de weg naar een gezondere kantine volledig en sta ze bij met raad en daad.”

Coaching richting een gezondere kantine
“Ik kan vrijblijvend langskomen en doe met de vereniging een kantinescan om te bepalen op welk niveau de kantine nu zit. Hier komt een bepaalde score uit. Dat heeft te maken met het assortiment, maar ook met plaatsing van de producten”, vertelt Wineke. “Op basis van deze informatie maak ik een advies op maat waarin ik aangeef wat ze kunnen doen of aanpassen om in aanmerking te komen voor het certificaat ‘Gezondere Kantine’. En hierin onderscheiden we drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. En dat doe je natuurlijk niet alleen voor het certificaat, maar vooral om bij te dragen aan een gezondere omgeving”, stelt Wineke.

“Het is niet moeilijk om te scoren:
bied bijvoorbeeld water aan en zet
gezondere keuzes vooraan in het zicht”

Een gezondere sportkantine is dichterbij dan je denkt
Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Gezondere Kantines ontwikkeld. Hierin staat -overzichtelijk aangegeven hoe je een sportkantine gezonder maakt. “Een van de richtlijnen is bijvoorbeeld dat drie vierde van de producten die opvallend geplaatst zijn, een gezondere keuze moeten zijn. Dat klinkt meteen al heel heftig, maar dat is het helemaal niet”, benadrukt Wineke. “Als je bijvoorbeeld de theedoos vooraan op de bar zet en de zoete sportdrankjes en de bekende candybars meer uit het zicht achter de bar plaatst, ben je al een heel eind. Het is niet moeilijk om te scoren: bied bijvoorbeeld water aan en zet gezondere keuzes vooraan in het zicht en stal meer gezondere keuzes uit, dan wordt de ruimte voor ongezondere keuzes beperkt. Zo zijn er heel veel mogelijkheden waarin ik kan adviseren en die vrij makkelijk te realiseren zijn”, zegt Wineke.

Bitterballen mogen blijven
“Het is ook niet zo dat een vereniging zijn volledige assortiment moet aanpassen. Die kan gewoon blijven bestaan, maar binnen elke productgroep die de vereniging aanbiedt moet tenminste ook één gezondere optie aangeboden worden. Zodat er in ieder geval een keuze is. Een voorbeeld: neem de productgroep ‘hartige snacks’, naast de zakjes met chips kun je zakjes zoute popcorn toevoegen. Dit is al een gezondere optie”, zegt Wineke. “Ik hoop dat ik na de zomerstop veel certificaten mag uitdelen”

Een gezondere omgeving, daar zijn we samen verantwoordelijk voor
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we met z’n allen de verantwoordelijkheid nemen voor een gezondere omgeving”, zegt Wineke. “Alleen dan kunnen we iets veranderen. Ik wil dan ook niets liever dan zoveel mogelijk sportkantines helpen naar een gezondere sportomgeving. Sinds mijn indiensttreding als Team:Fit Coach in maart dit jaar bij SportDrenthe, heb ik inmiddels bij 20 verenigingen een scan afgenomen en een advies op maat neergelegd. Ik hoop dat ik in het seizoen 2019-2020 veel certificaten mag uitdelen en dat nog veel meer sportverenigingen de weg naar een gezondere sportkantine weten te vinden”, sluit Wineke af.

Contactpersoon

Wineke Holtrop
wineke.holtrop@teamfit.nl

Mail naar Wineke Holtrop