Op de Drentse bakfiets terug naar de sport

Sport en bewegen in onze gemeenten letterlijk op het podium in de Nationale Sportweek

Van vrijdag 17 september tot en met zondag 26 september was de NOC*NSF Nationale Sportweek. Coevorden mocht zich trotse host-city noemen en dat hebben ze met verve waar gemaakt! Wat een programma en wat een mooie sportweek was het in Coevorden. ‘Coevorden, weer terug naar de sport’ werd omarmt door verenigingen, scholen, organisaties en andere betrokkenen. Met datzelfde idee stapten alle buurtsportcoaches van Drenthe deze week op de bakfiets om te laten zien wat de kracht van sport en bewegen in de eigen gemeente inhoudt. Als gevolg van de coronacrisis kwamen we sportief tot stilstand, dit was het moment om te laten zien wat het sport- en beweegaanbod in jouw gemeente is. We wilden laten zien waar we als gemeenten trots op zijn en daarmee aangeven hoe divers het aanbod in Drenthe is. En dat is gelukt kunnen we wel zeggen!

Alles kwam aan bod: seniorensport en OldStars sport bij verenigingen. Beweeggroepen voor mannen, voor vrouwen en gemengd. Sport op (speciaal) onderwijs. Sport voor mensen met een beperking in de persoon van Francis Maria, lid van het Nederlands team amputatievoetbal en speler van PSV. Sporten en bewegen in de openbare ruimte: bijvoorbeeld discgolf in Beilen en Hoogeveen, spelen in de speeltuinen in Assen en Midden-Drenthe, skeeleren op de parkeerplaats in Borger-Odoorn en de beweegtuin in Tynaarlo. Sportevenementen op de VAM berg en bij de Bargerveen Trail Run in Emmen. Gezondheid en gezonde voeding in de biologische moestuin met het project ‘Vers uit de tuin’ in Midden-Drenthe. Sportaccommodaties als het Cruyfcourt en de nieuwe sporthal in Eelde met de pannakooi in Tynaarlo. En een activiteiten ochtend bij de sportverenigingen in Aa en Hunze.

Onze razende reporters van het Drenthe College waren de hele week mee op pad met de bakfiets en maakten dagelijks een reportage op Facebook. Hieronder kun je alle vlogs terugkijken van deze kanjers van studenten. Of kijk op ons YouTube Kanaal. Jordi van der Werf van Werf Productions maakte ook voor iedere gemeente een video verslag. De gehele weekvideo is hier te zien.

Programma en route van de bakfiets

Vrijdag 17 september

NOC*NSF Host City Coevorden

De officiele opening van de Drentse sportweek is vrijdagmiddag op het Kasteel Coevorden. Van 12.00 uur tot 14.00 uur is er een gezonde openingslunch met sportpresentatrice Marijn de Vries. Zij gaat in gesprek met wethouder Joop Brink en gedeputeerde Henk Brink over het belang van sport en bewegen. Buurtsportcoach Youri Vendrig stapt na een spectaculair programma onderdeel rond half 2 op de bakfiets en stuurt richting Hoogeveen om de Drentse Sportweek te beginnen.

Zaterdag 18 september

Gemeente Hoogeveen

De bakfiets start in de ochtend in het Steenbergerpark. Daar kan de jeugd een BMX clinic doen op de crossbaan. Robin Dijk komt naar de fietscrossbaan in het Steenbergerpark om ons tips en tricks te leren!! Robin heeft als BMX-er gefietst voor het TeamOegemaTVE. Hij is ook de oprichter van Indoor BMX Track Dijk. De Citypark Flyers geven ondertussen een clinic Discgolf voor iedereen die dit een keer wil proberen.

Gemeente De Wolden

Om 16.00 uur arriveert de bakfiets op het sportpark in Koekange waar VV Vitesse en KV KIA een open training walking voetbal en korfbal verzorgen. VV Kia is als eerste korfbalvereniging in De Wolden net gestart met OldStars, we hopen dat vele clubs dit voorbeeld volgen. De wethouder zal hierbij aanwezig zijn.

Maandag 20 september

Gemeente Meppel

De buurtsportcoaches in Meppel stappen maandagmorgen in Koekange op de bakfiets en komen rond 10.00 uur aan bij de Reestoeverschool in Meppel. Hier doen ze allerlei activiteiten met de leerlingen in het teken van de gezondere school. Het certificaat dat de school al 2 jaar in bezit heeft.

Gemeente Westerveld

De buurtsportcoaches in Westerveld stappen om 13.00 uur op de fiets naar de beweeggroep in Havelte. Rond half 3 vertrekken ze van Havelte naar Dwingeloo om daar eerst een kijkje te nemen bij een beweeggroep speciaal voor vrouwen. De beweeggroep voor mannen neemt daarna het podium over. Sportleider Norbert Baas vertelt waarom sport en bewegen voor deze groepen zo belangrijk is.

Dinsdag 21 september

Gemeente Midden-Drenthe

De buurtsportcoaches van Midden-Drenthe fietsen op dinsdag de hele gemeente door. Onderweg worden verschillende gesprekken gevoerd om de thema’s sport, bewegen en gezondheid uit te lichten. Zo gaan ze langs een biologische moestuin om te vertellen over het project ‘vers uit de tuin’. Vertelt Peter Daalman over het belang van buitenspelen. Ze nemen een kijkje op de discgolfbaan en de trimbaan en gaan in gesprek bij de rollaterwandelclub. Aan het einde van de dag rijden ze met de bakfiets de VAM-berg op om daar stil te staan bij de vele mogelijkheden die de VAM-berg biedt voor evenementen.

Woensdag 22 september

Gemeente Assen

Woensdag is voor de Week van de Sport Assen het moment om de veelzijdigheid van Assen Sportstad te laten zien. Assen sportstad staat al vanaf zaterdag 11 september in het teken van sport en bewegen, maar liefst 2 weken trekken ze hier uit voor de Week van de Sport Assen. Vandaag zal Francis Maria, (lid van het Nederlands Amputatie Voetbal team en speler van het amputatieteam van PSV) komt een demonstratie verzorgen op het Koopmansplein of Gedempte Singel. Rond half vier arriveert de bakfiets bij speeltuin Kloosterveen (t.o. FC Assen) om de dag buiten spelend af te sluiten.

Donderdag 23 september

Gemeente Noordenveld

De buurtsportcoaches in Noordenveld fietsen naar het sportveld in Roden. Bij korfbalvereniging Noordenveld komen donderdagmiddag alle verenigingen bij elkaar die iets doen met OldStars sporten. Het programma wordt nog verder uitgewerkt.

Vrijdag 24 september

Gemeente Tynaarlo

De cultuur- en beweegcoaches in Tynaarlo brengen met de bakfiets de sport terug na de corona periode. Ze starten bij het Cruyff court bij Visio de Brink. Daarna fietsen ze door naar het pannaveld en de nieuwe sporthal in Eelde. Vervolgens fietsen ze langs een fiets- en wandelgroep door naar de beweegtuin bij de Mozaiek. Ze sluiten rond 16.00 uur af bij de Keet die naast Sporthal de Zwet in Zuidlaren staat. “We laten vandaag zien wat de combinatie is tussen inclusief sporten en bewegen, BIOR locaties, de vitale verenigingen en sportaccommodaties en het cultureel (jongeren)werk.

Zaterdag 25 september

Gemeente Aa en Hunze

Team Sport van Aa en Hunze fietst de bakfiets in de ochtend naar VV Gasselternijveen op het Sportpark Hunzepark. Hier is aandacht voor de drie gezondere kantines die de gemeente rijk is, waaronder de kantine van de voetbalvereniging. Gelukkig zijn de verenigingen weer opgestart en zullen we vandaag zien wat sporten bij de club doet voor van jongs af aan vaardig in bewegen, sport inclusief en senioren. Er zijn allerlei activiteiten waaronder walking voetbal, boogschieten, pannakooi, een stormbaan en nog veel meer. Het wordt een ochtend voor iedereen.

Gemeente Borger-Odoorn

De combicoaches gaan met de bakfiets langs de skeelerclub in Nieuw Buinen en VV Nieuw-Buinen. Deze twee clubs zijn heel creatief geweest in het “corona-tijdperk”. Een mooi voorbeeld van denken in mogelijkheden van deze clubs. Het zorgt daarnaast vooral voor een diverser sportaanbod in de regio en dat is van groot belang willen we zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en houden. Scan de QR code voor een leuk filmpje over de MTB club en de rol van het sport- en gezondheidsakkoord hierin.

Zondag 26 september

Gemeente Emmen

“Meedoen is een winnaar!” is de titel van de kadernota van de gemeente Emmen, de focus ligt op natuurlijk- en sportief bewegen. Daarom gaat Team Sport met de bakfiets vanaf het Raadhuisplein naar de schaapskooi in het Bargerveen. Daar is de Bargerveentrailrun: Canicross (hardlopen met je hond), wandeltochten en trailrunning voor alle leeftijden met afstanden van 9 tot 24 kilometer. De bakfiets krijgt een mooie plek bij start/finish waar we in gesprek gaan met verschillende deelnemers.

Gemeente Coevorden

De bakfiets eindigt natuurlijk in Coevorden, host-city van NOC*NSF Nationale Sportweek. De ‘aanvoerders’ van de verschillende ambities in het Sport- en Preventieakkoord stappen om en om op de bakfiets langs passende locaties in de gemeente Coevorden. Aan het einde van de middag parkeren zij de bakfiets op Golfbaan DGC de Gelpenberg voor een Golfclinic.

Nationale Sportweek Drenthe wordt mogelijk gemaakt door

Wat is er in de gemeenten te doen in de Nationale Sportweek

Het programma in Host city Coevorden

Het programma is terug te vinden op actiefincoevorden.nl

Het programma in Assen

Het programma is terug te vinden op assensportstad.nl/week-van-de-sport

Het programma in Borger-Odoorn

Gedurende de week zijn er vele activiteiten en instuiven bij verenigingen in Borger-Odoorn.

Het programma is terug te vinden op actiefborgerodoorn.nl

Het programma in Meppel

Meppel Actief & Gezond heeft de gehele week allerlei activiteiten om aan mee te doen.

Het programma is terug te vinden op meppelactief.nl/agenda

Het programma in Emmen

Emmen heeft net als vorig jaar de hele week sportactiviteiten in de wijken.

Het programma is terug te vinden op actiefinemmen.nl/nationale-sportweek-2021

Overige gemeenten

Onderstaande gemeenten hebben geen speciaal programma in de week van de sport, maar er is genoeg te doen. Tijdens de reguliere activiteiten besteden ze natuurlijk aandacht aan de NOC*NSF Nationale Sportweek.

Gemeente Tynaarlo: Volg de buurtsportcoaches op Facebook

Gemeente Midden-Drenthe: Volg de buurtsportcoaches op Facebook

Gemeente Aa en Hunze: Volg Team Sport op Facebook

Gemeente Westerveld: Volg de beweegcoaches op Facebook

Gemeente Noordenveld: Volg de beweegcoaches op Facebook

Het programma in Hoogeveen

Er zijn geen extra activiteiten in Hoogeveen deze week. Wel is de gehele maand september sportmaand.

Het programma in De Wolden

Er zijn geen extra activiteiten in De Wolden deze week. Wel is de gehele maand september sportmaand.