We trapten ons jaar af met een wandeling op het TT circuit

2019-01-21 09:47:08 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, en Drenthe gezond

Vrijdag 18 januari kwam Sportend Drenthe samen op het TT Circuit in Assen. Het moment om ons sportjaar in stijl te beginnen.

de aftrap

In winterse sferen werden de gasten ontvangen met een kop warme chocolademelk met slagroom, waarna iedereen getuige was van de onthulling van de ‘Selfiespot’. Hans de Lang (directeur-bestuurder van jubilerend SportDrenthe) en Roger de Groot (voorzitter VDG Sport en burgemeester van gemeente de Wolden) onthulden samen de speciaal ontworpen ‘Selfiespot’ die komend jaar een tour langs alle gemeenten zal maken.

De wandeling over het legendarische circuit, terwijl het langzaam donker wordt, was voor velen de reden om naar Assen te komen en de opening van het sportjaar mee te maken. In vijf groepen ging men op weg om al lopend langs vijf belangrijke stops te gaan die een voorproefje gaven op het komende Drentse sportjaar. Allereerst ontvingen Renate Groenewold en Daniëlle Heidema de eerste groep om iets te vertellen over Drenthe en fietsen, ze deden onder andere een aankondiging voor de ‘week van de fiets’ (van 11 maart tot en met 17 maart), het Drentse Sportgala en de 60e Ronde van Drenthe. zij stuurden de eerste groep op de mountainbike verder het parcours op naar de tweede stop.

de aftrap

Eefke Weismann-Hooijer (seniorensport adviseur van SportDrenthe) leerde de deelnemers kennismaken met de Ronnie Gardiner Methode (RGM). Deze methode waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren, is goed voor de hersenen. Op een speelse manier wordt gebruikgemaakt van ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor en gevoel. Tijdens het oefenen leest en interpreteert de deelnemer de op een scherm geprojecteerde symbolen naar een beweging die wordt uitgevoerd op het ritme van muziek. Hier op het inmiddels donker wordende circuit kregen de gasten van Eefke een korte kennismakingsles.

Bij stop 3 was aandacht voor ‘Break the Stigma’, Cecile Prins (GGZ Drenthe) en Tamara Peek (SportDrenthe) gaven de mensen een kijkje in het project gericht op gezinnen waar psychische problemen zijn. In dit project wordt fietsen ingezet in de gezinspsychiatrie; fietsen integreren als een leefstijlinterventie. Op het asfalt van Assen hoorden de mensen uit de eerste hand wat de resultaten zijn van deze manier van werken.

Sport is beleven en sport verbroedert. RTV Drenthe liet met bekende Drentse sportmomenten zien en horen wat de Drentse sport te bieden heeft. Kippenvel bij stop 4 als men de promotie van FC Emmen naar de Eredivisie herbeleeft. Een lach op het gezicht als men hoort hoe de Ronde van Drenthe werd verslaan. En de geluiden van het zaalvoetbal nemen velen mee in de ‘eigen’ sporthal.

de aftrap

De afsluitende stop is bij Laura de Vaan. Zij neemt iedereen mee op haar weg naar Tokio 2020. De handbikster is er natuurlijk bij tijdens het WK Paracycling, dat dit jaar in Emmen zal plaatsvinden. Een mooi verhaal, waarna de groepen terugkeren naar het plein voor het paddock café voor een heerlijke kom snert.

Op het plein is de Ronde van de Toekomst inmiddels gestart. Hier haalt Mieke Zijl (SportDrenthe) voor de toekomstverkenning alle sportdromen van de deelnemers op. Uiteraard gaat iedereen op de foto met de ‘Selfiespot’ en plakt vervolgens de ambitie voor het komende jaar op de polaroid. Aan het eind van de dag hebben we een mooie indicatie van de ambities van sportend Drenthe voor 2019. En alvast een klein beeld gekregen voor de toekomst.

Voor een verslag in de Volkskrant kijkt u hier.

Jetta Klijnsma en Roger de Groot zaten ’s morgens bij Radio 1, luister hier de uitzending terug.