We willen kinderen leren dat gezond eten ook een feestje kan zijn

2021-12-06 14:30:31 | Categorie: Drenthe gezond

Dit jaar doet de gemeente Tynaarlo voor de vierde keer mee aan het project Kindermenu. “Voor ons is het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk leren dat gezond eten lekker is en dat het een feestje kan zijn.”, zegt Nynke Niessink, adviseur gezonde leefstijl in de gemeente Tynaarlo. “We zijn nu al drie jaar betrokken bij dit project en samen met stagiaires van de opleiding sportkunde mag ik het uitvoeren in de gemeente Tynaarlo. Iedere school die ervoor kiest om mee te doen kiest zelf in welke klassen ze voedingslessen willen geven en dat maakt het aanbod heel divers.

We hebben er bewust voor gekozen om kindermenu 2.0 mee te nemen in het preventiemenu dat we scholen ieder schooljaar aanbieden. In het preventiemenu staat een heel breed aanbod van verschillende partijen waar we mee samen werken. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als pesten, sociale media gebruik, omgaan met elkaar en dus ook gezonde leefstijl. Hierin passen kindermenu 2.0 en de bijbehorende voedingslessen heel goed. Scholen maken zelf een keuze welk aanbod ze willen gebruiken in het schooljaar en voor de komende editie van kindermenu 2.0 hebben zes scholen zich aangemeld.

De stagiaires geven 3 voedingslessen op scholen en aan het einde van de derde les mogen de kinderen een recept inleveren. Wij maken dan een eerste selectie uit alle recepten en die leggen we voor aan de jury. De wethouder van het Sociaal Domein, Dorien van de Kant van Drenthe gezond en de bedrijfsleider van Grand Café Zuidlaren zitten samen met mij en de stagiaire in de jury en kiezen uiteindelijk de winnaar. Het winnende recept komt dan in het Provinciale kookboek en op de kaart van Grand Café Zuidlaren. We hopen dat we hier een tweede restaurant aan toe kunnen voegen in 2022. We proberen het thema steeds breder te trekken door bijvoorbeeld ook andere kinderen de mogelijkheid te geven een recept in te sturen zonder dat er een school bij betrokken is.

Vorig jaar was het winnende recept de pompoenpannenkoek. Die werden door de kok van Grand Café Zuidlaren gebakken en op het schoolplein uitgedeeld tijdens de uitreiking. Daar proberen we altijd wel een feestje van te maken met de wethouder die de winnaar bekend maakt. We moesten natuurlijk rekening houden met de corona maatregelen, dus konden we het niet in het restaurant vieren. Maar op het plein was een mooi alternatief. De winnende school ontvangt ook altijd een educatief cadeau, vorig jaar hebben we moestuintjes voor op het schoolplein cadeau gedaan. Dat zorgt ook voor iets blijvends passend bij het thema gezonde voeding.”