WK Wielrennen op de weg 2020; statement Drenthe beweegt.

2018-06-01 17:15:14 | Categorie: Drenthe beleeft, Drenthe doet mee, en Drenthe gezond

Vol respect is de laatste maanden het werk van de overheden, bestuurlijk en ambtelijk, de stichting WK2020 en de beoogde organisator TOC gevolgd. Zelden is er in zo’n korte tijd, zoveel kwaliteit geleverd. Uiteraard volgt Drenthe beweegt de ontwikkelingen in Drenthe van dichterbij dan in Groningen; maar er was veel en goed contact tussen de betrokken mensen.

Vanaf het eerste moment in 2012 is Drenthe beweegt betrokken bij het initiatief om de Wereldkampioenschappen Wielrennen naar Noord-Nederland te halen. Aansprekend. De positiviteit en ambitie straalt ervan af. Wij zijn betrokken bij de oprichting van de stichting en de inrichting van de werkorganisatie. Via de coördinerende rol in het UCI Bike Region Label in Valkenburg aanwezig, toen de UCI, bij monde van voorzitter David Lappartient het Noorden vroeg of zij het WK van 2020 zouden kunnen hosten. Toen startte de enorme versnelling. We zijn vaak om advies gevraagd, we hebben ons netwerk (Drenthe beweegt is een netwerkorganisatie van 12 gemeenten, de provincie en 8 maatschappelijke instellingen) ingezet. Drenthe beweegt steunt het WK-initiatief. Roger de Groot, voorzitter van de Council Drenthe beweegt, is geciteerd in de stukken van provincie Drenthe.

Door het besluit van provincie Groningen om op dit moment niet in te stemmen ontstaat er een nieuw moment van afwegen. Een nieuwe weg vinden en doorgaan? Omdat we geloven dat het WK het noorden beter maakt? Of accepteren dat het WK Para-Cycling (een top-evenement) en de herinnering aan een Vuelta (en Gironingen voor de Groningers) ons maximale bereik is. Dat zou zonde van de energie, zonde van de contacten en de opgebouwde ervaring zijn.

Drenthe beweegt zoekt graag mee naar een manier waarop we WK2020 kunnen doorzetten. Daarbij moet het accent op het effect van het WK liggen. Natuurlijk investeer je geen € 10 miljoen voor alleen een wielerwedstrijd. We zullen in de komende tijd duidelijk moeten blijven maken waarom dit wel een verantwoorde investering kan zijn. De wedstrijd alleen, ook al ben je minimaal 16 uur live in 22 landen, is dat niet. Alle bijkomende ontwikkelingen maken de investering interessanter. Er komt veel geld terug. Misschien wel een veelvoud. Je bent zichtbaar, het imago verandert. Er zal, wanneer het goed uitgevoerd worden een beweging op gang komen waar je echt met zijn allen baat bij hebt. Dorpen bereiden zich maanden voor op de doorkomst. De media volgen dit op de voet en meten de WK-koorts. De samenhang in het dorp en in het hele gebied wordt versterkt. De fiets wordt, nog meer, het symbool van onze provincies. Er komen meer activiteiten. Sport, beweging en cultuur.

Waarschijnlijk, durven wij met de deskundigen van het Kenniscentrum Events te zeggen, maakt dit al een positieve business case. Beter; dat zou al een verantwoorde uitgave zijn. Maar met risico. We hebben de afgelopen maanden verhalen over financiële tekorten of andere mislukkingen gehoord. Er zijn ook succesverhalen. Die verhalen hebben gemeen dat ze een maatschappelijk probleem centraal stellen. En dat zijn pittige problemen. Het imago van de stad (Barcelona), rassenconflict (Johannesburg) of levensverwachting (London) zijn mooie voorbeelden. Natuurlijk klinkt dat wel heel verheven. Jezelf in een rijtje zetten met dit soort steden. Maar misschien is dat wel de kern van het probleem. Durf groot te denken. Wanneer wij het grootste evenement ooit in het noorden gaan organiseren, waarom zouden we dat niet koppelen aan het grootste maatschappelijke probleem, dat de beide provincies kennen. De Veenkoloniën strekken zich uit over beide provincies. Een gebied waar al veel aandacht voor is. Een gebied waar verschillende overheden geld investeren. Een paar cijfers? De levensverwachting ligt 7 jaar lager. Het aantal jaren in gezondheid zijn er ook nog eens gemiddeld 14 minder. Er gaat meer dan een miljard euro aan zorgvergoeding, per jaar, naar dit gebied. Met, tot nu toe, ondanks alle inspanning, weinig verandering. Het WK gaat dit ook niet even oplossen; het WK kan wel een belangrijke rol spelen in de aanpak. Programma’s verbinden. Onze partners hebben daar ideeën over; het zou weleens een financieel slimme keus kunnen zijn. Of beter, het zou, op termijn, een impuls kunnen geven aan de leefbaarheid in deze regio.

Zoeken we nu een probleem bij het evenement? Nee, we kunnen vooral beter en meer communiceren dat een WK over maatschappelijke spin-off gaat. Zoals de basis van Drenthe beweegt is, zoals het kenniscentrum Evenementen roept. Echt voldoende reden om in de komende weken, maanden, hoe lang dan ook, onze bijdrage te leveren om het initiatief WK2020 te ondersteunen.