Zet een beweegactiviteit in voor gezonde voeding op school!

2021-09-28 09:55:39 | Categorie: Drenthe gezond

Arjan Bouwhuis is ambassadeur van Schoolfruit.nl in Drenthe en zet zich in voor een gezonde omgeving op school door scholen bewust te maken van het effect op kinderen. Arjan vertelt welke mogelijkheden scholen hebben en hoe buurtsportcoaches hieraan bij kunnen dragen:

“Een fitte leerling presteert beter!

Het is bewezen en scholen herkennen het: Een fitte leerling presteert beter! Dit is haalbaar door op school actief beleid in te zetten rondom gezonde voeding in combinatie met bewegen. Maak dit praktisch in je eigen gemeente met een voorstel voor alle basisscholen om meer fruit te eten op school. Doel is om leerlingen meer te laten bewegen en klassikaal fruit eten langdurig mogelijk te maken. Wanneer fruit wordt aangeboden door de school voorkom je dat de ene leerling een koekje eet en de andere een appel.

Schoolfruit voor elke leerling

Benader daarom als sportcoach in augustus en september alle basisscholen in de gemeente en vertel dat ze kunnen inschrijven voor het EU-schoolfruit, simpel via mail of telefoon of ga langs. Dit wordt ook gecommuniceerd vanuit JOGG en de GGD, maar de mogelijkheid is te mooi om niet te benutten dus het kan nooit te vaak gemeld worden. Inschrijven kan van 6 tot en met 19 september via Schoolfruit – EU Schoolfruit).

Als de school wordt ingeloot, ontvangt de school vanaf 15 november 2021 tot en met 18 april 2022 elke week 3 porties fruit per leerling. Voor de periode van 18 april tot de zomervakantie kan je als sportcoach helpen fruit op school mogelijk te maken. De fruitleveringen worden dan mede door jouw inzet “verlengd”.

Hoe maak je deze verlenging mogelijk?

Organiseer (samen met andere sportcoaches) een beweegactiviteit in je gemeente. Deze beweegactiviteit kan van alles zijn, mits deze gesponsord kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een sponsorloop welke op vele scholen al jaren een succes is. Deze activiteit kan per school georganiseerd worden, kan door de school zelf georganiseerd worden maar ook door sportcoaches, bijvoorbeeld voor de hele gemeente. Maak er zeker dan een feestje van!

De basisschoolleerlingen laten zich hiervoor sponsoren door ouders, grootouders, andere familie, vrienden en buren. Dit kan veilig online op het fruitvriendjes platform waar elke deelnemende school een eigen pagina krijgt. Hier kan betaald worden middels iDeal en de sponsorbijdrage per school is direct inzichtelijk. Ook derden kunnen op deze manier een school sponsoren, denk aan lokale bedrijven of ondernemersclubs. Die kunnen uiteraard echt impact maken! Bekijk hier alvast voorbeelden van het lopende schooljaar: Tot aan de zomervakantie schoolfruit ontvangen? (fruitvriendjes.nl).

Voor de sponsoring krijg je ondersteuning vanuit Schoolfruit.nl.

Inzet fruitvriendjes

Aanvullend op deze beweegactiviteit ondersteunen de fruitvriendjes van Schoolfruit.nl met activiteiten op het gebied van duurzaamheid, gezondheid of beweging. Denk aan een kledinginzameling of een fruitverkoopactie. Dit komt allemaal samen op het fruitvriendjesplatform.

De opbrengsten per deelnemende school moeten op 31 maart 2022 gerealiseerd zijn om te starten met de verlenging vanaf 18 april. Het opgehaalde bedrag bepaald per school hoeveel weken er verlengd kan worden waarbij de ambitie uiteraard is om tot de zomervakantie te verlengen.

Optioneel kan de gemeente er voor kiezen garant te staan voor een bepaald bedrag waardoor de verlenging op alle deelnemende scholen gegarandeerd kan worden! Hier adviseer ik graag over.

Namens de fruitvriendjes ondersteun ik bij alle activiteiten. Zowel in contacten met scholen, inschrijven van scholen, inrichting van het betaalplatform, communicatie rondom de activiteiten en uiteraard de leveringen van het fruit. Van jou als sportcoach wordt alleen verwacht namens de gemeente de scholen te benaderen met dit voorstel en je in te zetten voor een grootse beweegactiviteit om de inzameling tot een succes te maken.

Media aandacht

Uiteraard pakt de lokale media het graag op als de gemeente deze gezonde ambitie heeft! Het is immers uniek als elke basisschoolleerling in beweging is en op die manier ook nog eens elke week fruit op school ontvangt! Juist omdat jullie JOGG gemeente zijn en dit vanuit de gemeente ondersteunen.

Lopende het schooljaar zijn er dan ook volop momenten om jezelf als sportcoach en het werk van de sportcoaches in de gemeente zichtbaar te maken in de samenleving. Zo kan je je concreet inzetten voor elke basisschoolleerling.

Het lijkt mij geweldig om op deze manier samen te werken! Neem gerust contact op als er eerst nog vragen of opmerkingen zijn en natuurlijk als je werk wilt maken van je gezonde ambities.” Wil je meer weten? Neem contact op met Arjan Bouwhuis via arjan@schoolfruit.nl.